Koska erotaan?

Viikon ajan oli tuntunut tyhjältä. Elämä oli jo täyttänyt jäljellä olevaa tilaa ja puhelinkeskustelut tuntui tympeiltä. Moni puhelu päättyi loukkaukseen. Emme nähneet kuukauteen ja kun näimme, en osannut olla. Sanoin että tuntuu, etten enää tunne sinua. Aikaa on kulunut liikaa. Etäsuhde oli kylmennyt.

Oli sattunut kaikenlaista, etkä sinä ollut mukana missään. Oli ollut vaikeita paikkoja, joissa et ollut lohduttamassa tai tuomassa turvaa. Oli ollut iloisia hetkiä joissa et ollut mukana juhlistamassa. Nyt tuntui vieraalta. En halunnut avata itseäni enää. Takaisin luottamukseen ja ihanuuteen pääseminen olisi vaatinut paljon aikaa ja vaivaa. Etäisyys välillämme säilyi vaikka olit siinä lähellä. Olin hiljaa. Palelsi.

Ei nähdä enää vaikka sylissäsi onkin maailman ihanin paikka. Halasimme pitkään.

Tunteet ovat tunteita. Aivokemiaa, hormoneja jotka hyrräävät. Niiden taakse on joskus vaikeaa nähdä. Tunteita voi nostattaa toisessa ihmisessä. Hyväksyntä, kiinnostuneisuus, tuki ja kannustus kasvattavat luottamusta ja ihastuttavat. Kosketus, läheisyys ja yhdessä vietetty aika, jaetut kokemukset lämmittävät. Kritiikki, ivallisuus, halveksunta, hylkääminen ja torjunta viilentävät välejä.

Miten viilennykseen voi reagoida?

Herkkyyttä ja haavoittuvuutta on vaikea näyttää.

Harjoittelen sanoja: kun sinä teet…. minusta tuntuu…

Haavoittuvuuden ja herkkyyden näyttäminen antaa toiselle mahdollisuuden osoittaa lämpöä, lohduttaa, pitää hyvänä, pyytää anteeksi. Jos lämpö ei tule haavoittuvuuden ilmaisun jälkeen, kylmenee tunne vielä enemmän.

Esimerkiksi:

  1. a) Tulet/Koet tulevasi torjutuksi =viilennys
  2. b) Olet loukkaantunut=viilennys
  3. c) Ilmaiset asian=haavoittuvuus
  4. d) Saat välinpitämättömyyttä=viilennys
  5. e) Koet tulevasi uudestaan torjutuksi=viilennys

Monet suhteet ajautuvat pakkasen puolelle. Ymmärrän. Tuntuu, että toinen loukkaa kuitenkin. Sisällä kummallakin voi olla toive rakkaudesta ja pelko menettämisestä tai häpeästä. Häpeää aiheuttaa, kun haavoittuvuutta ivataan tai kritiikki kohdistetaan tekojen sijasta ihmisen persoonaan, ulkonäköön tai johonkin muuhun peruspiirteeseen mihin ei oikein itse voi vaikuttaa. Häpeä rajaa yksilön ryhmän ulkopuolelle ja on siksi niin voimakas motiivi.

Meidän on välillä vaikeaa ymmärtää toisia ihmisiä, läheisimpiäkään. On kuitenkin tärkeää osoittaa, että hyväksymme heidät sellaisina kuin he ovat, vaikkemme ymmärtäisikään heitä, tai vaikka itse ajattelisimme eri tavoin tai toimisimme eri tavoin kuin he.

Ihmisen voi hyväksyä ristiriidasta huolimatta ja sen voi kertoa hänelle. Ihmisen hyväksyntä ei välttämättä tarkoita, että hyväksyt kaikki hänen tekonsa tai haluat olla hänen kanssaan missään tekemisissä.

Hyväksyntä nostaa myötätuntoa, yhteyttä ja lämpöä. Meillä on sisäinen tarve läheisyyteen ja yhteyteen. On tärkeää saada rakastaa ja välittää muista ihmisistä.

Toisen ihmisen hyväksyntä keventää sinun omaa henkistä painolastiasi.  

Toinen ihminen on silti aivan ihastuttavan ihana tyyppi vaikka haluattekin eri asioita.

Vaikka tiet eroaisivat, voi silti säilyttää lämmön ja hyväksynnän.

Sinä joka ehkä luet tämän salaa. Kiitos näistä tunteista ja lämpöä sinne.